در بسیاری از مباحث مدیریتی، سازمان به بدن انسان تشبیه میشود، چرا که سازمان نیز یک موجود پویا و زنده است. همانطوری که پیش نیاز انجام هر درمان و بهبود در بدن، انجام آزمایشهای کاملی از وضعیت بدن انسان است و هر چه دقت این آزمایش ها بیشتر و دقیق تر باشد بهبودها و فرایند درمان موثرتر خواهد بود، در مورد ایجاد اصلاحات و حرکت به سوی رشد و پیشرفت سازمان نیز انجام فرایند آسیب شناسی همین حکم را دارد و با انجام این فرایند سعی در یافتن معضلات و تنگناهایی داریم که ممکن است به عنوان سدی مانع حرکت سازمان در مسیر بهبود باشند.
سازمانها با هدف بهبود نظامهای موجود و استقرار نظامهای جدید مدیریتی، بهبود بهره وری منابع و تجهیزات، بهبود تعاملات با مشتریان و افزایش قدرت رقابت پذیری و به منظور برنامه ریزی برای بهبود وضعیت خود نیازمند شناخت آسیبهای موجود میباشد. این آسیبها ممکن است در حوزه ستاد، صف و یا نظامهای مدیریتی آن باشد. آسیب شناسی بر اساس نیاز و انتظار مدیران عالی سازمانها و با هدف «کمک به تحقق سودآوری عملیاتی پایدار، افزایش قدرت رقابت پذیری با سایر رقبا، بهبود تعاملات و افزایش رضایتمندی مشتریان، شناسایی عارضه ها و تهیه برنامه بهبود» تعریف و آغاز می گردد.
با توجه به اینکه مدلهای متعددی نظیر زنجیره ارزش پورتر، مدل ویزبورد، مدل بین اند کمپانی و سایر مدلها به منظور آسیب شناسی مورد استفاده قرار می گیرند ولی با توجه به اینکه هر شرکت یا سازمانی شرایط و ویژگیهای خاص خود را دارد لذا به منظور برنامه ریزی برای هر اقدامی نیازمند انتخاب یک مدل مناسب میباشیم تا در حین مراحل مختلف شناخت، برنامه ریزی، اقدام و نظارت راهنمای محققین و مدیران باشد. بر اساس تجربیات گذشته و با استفاده از متدلوژیها و مدلهای مختلف موجود، متناسب با ماهیت فرایندها، مقتضیات شرکت و نوع صنعت کسب و کار، یک مدل بومی برای هر شرکت/سازمان طراحی و پس از شناخت وضعیت موجود، مشکلات، معایب، چالشها و عارضه ها شناسایی و تحلیل میگردد.
به منظور شناخت كلان شاخصهای کلیدی عملکرد، نسبتهاي نقدينگي، نسبتهاي سودآوري، نسبتهاي تجاري و نسبتهاي اهرمي شرکت مبتنی بر صورتهای مالي تجزيه و تحليل می گردد. همچنین به منظور شناخت میزان انحراف از برنامه، نسبتهای مهم بودجه و صورتهای مالی محاسبه و مقایسه می گردد. به منظور تحلیل نوسانات نسبتهای مالی، تصمیمگیریهای مهم اتخاذ شده توسط هیات مدیره طی سالهای گذشته بررسی می شود.
انجام فعاليت عارضه يابي به عنوان گام اوليه در تعريف اقدامات لازم براي توسعه ظرفيت مديريت و نظام هاي مديريتي و اصلاح عملكرد سازمان فعاليتي بسيار ضروري و گامي مهم برای برنامه ریزی راهبردی در سازمان است.
زیربخش ها:
آسیب شناسی سازمانی و تهیه طرح جامع ارتقا و بهبود
تدوین برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی سازمان
جاری سازی استراتژی مبتنی بر مدل کارت امتیازی متوازن (BSC)
ارزیابی و پایش استراتژیک سازمان
پیاده سازی و اجرای برنامه ریزی راهبردی سازمان
طرح ریزی و تدوین مدل کسب و کار
تجربیات:
آسیب شناسی و تهیه طرح جامع ارتقا و بهبود شركت عمليات اكتشاف نفت تهران (OEOC)
برنامه ریزی استراتژیک شرکت هادی برق مبتنی بر متدلوژی BSC
برنامه ریزی استراتژیک شرکت سیمکات (سیم و کابل تبریز) مبتنی بر متدلوژی BSC
برنامه ریزی استراتژیک شرکت تلمار مبتنی بر متدلوژی BSC
برنامه ریزی استراتژیک هلدینگ گروه صبا مبتنی بر متدلوژی BSC